De gamle amatørracere var alle på deres pladser, kaffe lige ved hånden og for det meste lysvågne. Spørgsmålet blev stillet, “hvornår vil vi se den første seriøse professionelle racerkører, der ikke har lært at køre en bil med manuel gearkasse”.

Når først tuden og harrumferne havde lagt sig, var konklusionen, at det ikke vare længe. Det er, hvad det er – manuel gearkasse er faldet over hele verden (takket være smarte automatiske gearkasser – ser på dig ZF). Og selvfølgelig er elbiler med deres ultra brede drejningsmomentbånd, som overflødiggør behovet for mere end en enkelt fremadgående hastighed, fremtiden.

Den dystopiske fremtid er blevet yderligere afsløret med begyndelsen af ​​selvkørende teknologier, den digitale verden, der vil betyde enden på, som fortalt i Chuck Berrys klassiker, “No Particular Place to Go”. Den analoge bil er ved at dø. . . hvis ikke død. Det er næsten, som om der er en frygt for vores elektriske fremtid.

BMW 135i Coupe

2008 bmw 135i coupe 4 750x5622008 bmw 135i coupe 4 750x562

Jeg kan godt lide at tro, at den BMW 135i, jeg ejer, er en (for det meste) analog bil. Ja, bremserne forstærkes og overvåges af ABS-software, den anvender ‘gasspjæld for wire’, og de elektroniske barnepiger har kontrol på de ujævne kanter (normalt, når TIM-YOYO DSC-knappen ikke er blevet trykket et par gange – “That’s It Man, You’re On Your Own”, en klassisk sætning ryddet op fra 1Addicts). Men det laver alle de rigtige lyde, det tvinger mig til at tænke over, hvilket gear jeg skal i, og styrefeedbacken – komplet med ‘støj og støj’, der er filtreret fra de fleste elektrisk assisterede stativer – er en fornøjelse. Når det er sagt, er enhver BMW siden 1980’erne alt andet end en ‘analog’ bil.

Sidste gang, jeg kørte en virkelig analog bil, fandt sted for næsten et kvart århundrede siden. Det var en standard Ford Model A fra begyndelsen af ​​1930’erne. Ingen assisteret styring og mekaniske bremser (ikke hydrauliske – men bogstaveligt talt bremse for wire, af stålkabelvarianten). Den havde en tretrins usynkroniseret gearkasse med ikke-assisteret kobling. Den bil var fantastisk analog – for pokker havde den endda biomekaniske blinklys (man skulle stikke armen ud af vinduet).

At Model A var en smerte i bagenden at køre, dobbelt kobling op og ned uden øvelse er ikke sjovt; bremserne, som ikke var blevet justeret for nylig, var immune over for at stoppe med noget, der lignede skarphed. Heldigvis var styretøjet ikke for forfærdeligt, forholdet var ikke hurtigt og heller ikke følelsen engagerende, men det gjorde, hvad det blev bedt om. At køre i den model A fik mig til at sætte pris på, hvor langt bilkunsten er nået.

Når du stopper op med at tænke på analog vs digital til bilsystemer, bliver det tydeligt, at digital har meget at gøre for det. Enhver, der har rodet med jetting og synkronisering af multikarburatoropsætninger, ved, at elektronisk brændstofindsprøjtning er en vinder. Så analog taber den kamp. Og ABS-bremser – og den muliggørende software – er langt bedre end de gamle ‘bremser for wire’ eller endda analoge hydrauliske bremser.

Muskelbiler er ikke altid sjove

Når ‘boomers’ beklager muskelbilernes død – ofte når de beskriver midten af ​​60’erne som ‘præstationernes gyldne tidsalder’, har mange af dem, der beklager, ingen reel anelse om, hvor endimensionelle disse biler var – accelererede de. De var tunge, havde elendige bremser og alle kurveegenskaberne fra en overlæsset ølvogn. Og den hæsblæsende acceleration er vildledende; de accelererede godt sammenlignet med deres samtidige, men ikke nær så godt som den nuværende høst af præstationsbiler. Pokker selv Hyundai laver en sedan, der vil spise en tidlig 70’er Hemis frokost.

Overraskende nok er hotrodding dog ikke forsvundet med digitaliseringen af ​​bilkontrolsystemer. Tunere, både interne – som M eller AMG – og eftermarkedet blomstrer. Og BMW’er er hot rodded med fantastiske resultater (N54-melodierne er et lysende eksempel på at skubbe til kanten af ​​konvolutten). Selv elbiler bliver ‘tunet’ – den interne ydeevne tilføjelse til en Tesla Model 3 lang rækkevidde er blot ét eksempel.

Så når du destillerer kørsel til A, B, Cs – acceleration, bremsning, kurvekørsel – kan kørsel være tilfredsstillende med både elektrisk fremdrift og forbrændingsmotor.

Jeg vil dog stadig holde et godt øre mod en snerrende udstødningsnote, et veltimet skift, der går rundt om et hjørne, hvinet fra dæk, mens et andet gear smækker i farten – disse vil forblive en del af mig, selv når de er væk (kl. i det mindste vil de stadig være tilgængelige på YouTube i et stykke tid).

BMWs fremtid er lys

bmw i4 m50 edrive40 05 830x553bmw i4 m50 edrive40 05 830x553

Så længe vi er engagerede som chauffører, er fremtiden for BMW lys – de ved, hvordan man laver engagerende chaufførers biler – ICE eller elektriske. Krystalkuglen bliver mørk om BMW’s fremtid, men når fuldt autonome biler kommer på markedet, og trangen til at ‘køre’ visner.

De omkring 150 år med at køre biler vil blive set som en afviger i historien, selvom det har haft en enorm indflydelse på samfundet, især i USA. Et stykke tid i en ikke så fjern fremtid vil de færdigheder, der kræves for at køre en bil godt, helt sikkert blive set som noget ekstremt usædvanligt givet virkelig autonom kørsel.

Med den klagesang af vejen viste videoen fra Goodwood Festival of Speed ​​i 2022, der viser McMurtry Spéirling, der udsletter bakkerekorden, at være et intravenøst ​​skud espresso – jeg er nu lysvågen og ser frem til en modig ny verden !

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.