WASHINGTON – Stellantis’ amerikanske enhed, den tidligere Fiat Chrysler Automobiles, blev mandag dømt efter at have erklæret sig skyldig i kriminel sammensværgelse og vil betale næsten 300 millioner dollars for at løse en flerårig undersøgelse af amerikansk justitsministeriums diesel-emissionssvindel.

FCA US LLC, tidligere Chrysler Group LLC, har tidligere indgået en klageaftale med justitsministeriet og indvilliget i at betale en bøde på 96,1 millioner dollars og miste 203,6 millioner dollars. FCA US blev også idømt tre års organisatorisk betinget fængsel.

Virksomheden var blevet anklaget for at fremsætte falske erklæringer om dieselemissioner i mere end 100.000 amerikanske 2014-2016 Jeep Grand Cherokee og Ram 1500 dieselbiler.

Justitsministeriet sagde, at FCA havde konspireret for at snyde amerikanske emissionstests.

Den strafferetlige bøde på 300 millioner dollar “er resultatet af en udtømmende tre-årig efterforskning,” sagde assisterende justitsminister Todd Kim. “Denne resolution viser, at justitsministeriet er forpligtet til at holde virksomhedsovertrædere ansvarlige for vildledende regulatorer.”

Regeringen bemærkede, at FCA US tidligere havde betalt en civil bøde på 311 millioner dollars og mere end 183 millioner dollars i kompensation til mere end 63.000 mennesker som en del af en gruppesøgsmål om diesel.

Bilproducenten skal foretage en indledende gennemgang af sin overholdelse af Clean Air Act og inspektions- og testprocedurer, indsende en rapport og udarbejde mindst to opfølgningsrapporter. Reuters rapporterede først om det planlagte forlig i maj.

Justitsministeriet sagde, at FCA USA har installeret vildledende softwarefunktioner, der har til formål at undgå reguleringskontrol og svigagtigt hjælpe dieselbilerne med at opfylde de krævede emissionsstandarder.

Stellantis sagde tidligere, at det havde akkumuleret 266 millioner euro for at redegøre for forliget. FCA fusionerede med den franske Peugeot-producent PSA i 2021 for at danne Stellantis.

Tre amerikanske FCA-ansatte er blevet tiltalt for sammensværgelse for at bedrage USA og overtræde Clean Air Act og afventer retssag.

Ansøgningsaftalen kommer fem år efter, at Volkswagen erklærede sig skyldig i strafferetlige anklager for at løse sin egen emissionskrise, der påvirker næsten 600.000 amerikanske køretøjer i en skandale, der blev kendt som “Dieselgate”. VW har betalt mere end 30 milliarder dollars i forbindelse med skandalen.

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.