BIMMERPOST

Projekt info:

Mærke: BMW

Bygning: BMW hovedkvarter

Design: Professor Karl Schwanzer

Byggeri: 1970-1972

Pris: ca. DM 100 mio

Højde: 99,6m

Etager: 22 (18 kontoretager i tårn)

Byggegrund: 14.730 m2

Den største firecylindrede bygning i verden – BMW-hovedkvarteret fejrer sine 50 år med at stå som et vartegn for München. Udtænkt som en milepæl i arkitekturens historie, er det banebrydende projekt designet af arkitekt Professor Karl Schwanzer i 1972 blevet et permanent element for byens skyline og virksomhedens image. Sammen med det tilstødende museum trævler en tidløs ånd op.

alle billeder udlånt af BMW AG

BMW-museet foran den firecylindrede bygning af Karl Schwanzer | foto af BMW Werkfoto

BMW-hovedkvarteret og det tilstødende museumskompleks markerede ikke kun højdepunktet i Karl Schwanzers arkitektoniske karriere, de satte også nye pejlemærker inden for moderne kontorarkitektur i begyndelsen af ​​1970’erne. Wienerarkitektens design kombinerede en imponerende facade med et innovativt og fleksibelt rumligt koncept og lagde dermed grundlaget for en vedvarende arkitektonisk filosofi hos BMW. Schwanzers tårn er desuden indbegrebet af vesttysk arkitektonisk design, der siden da har haft indflydelse på kommende anlægsprojekter. I betragtning af dets identitet som en spændende struktur, markerer tårnet en præstation af sin periode og fortsætter med at fascinere beundrere den dag i dag.

‘Dette er ikke en normal arkitektur. Dette er industrielt byggeri – ingeniørbyggeri. Du har ikke klodser, som du monterer sammen, som du havde århundreder før. Bygningen har en højde på 99,5 meter. Vi har en mærkelig lov i München, der siger, at vores hovedkatedral, en vidunderlig gotisk bygning, har en højde på 90,8 meter, og ingen andre bygninger må være så høje som katedralen,’ siger Dr. Andreas Braun, kurator for BMW Museum, mens han stod lige foran hovedkvarteret.


“Topping out” ceremoni – tale af professor Karl Schwanzer (nærbillede fra højre side), 1971 | foto af BMW Werkfotograf Attenberger, Karl

KONKURRENCEN, DER STARTEDE DET HELE

I april 1968 udskrev BMWs direktion en konkurrence med henblik på at vælge et design til det nye hovedkontor og inviterede otte arkitekter med en dokumenteret track record i lignende projekter. Den fysiske planlægning skulle tage højde for teknologiske fremskridt inden for administration og produktion og de løbende ændringer, disse medførte i arbejdsgangene. Desuden krævede det nye administrative kompleks dimensioner og et design, der ikke kun ville afspejle virksomhedens betydning, men også smelte sammen med anden arkitektur omkring den. Denne bestod af beboelsesejendomme, BMW-fabrikken, større trafikale knudepunkter og de fremtidige olympiske faciliteter. Dommerne blev ramt af arkitekt professor Karl Schwanzers 100 meter høje design, og resten er historie.


ser op til de fire cylindre

Karl Schwanzers designudkast til BMW-hovedkvarteret afslører indflydelsen fra hans lærer, Oscar Niemeyer, da ligheden i det skulpturelle element i både BMW Tower og den brasilianske arkitekts Museum Bowl er tydelig. Tårnet har en kløverbladsplan og danner både højdepunktet og midten af ​​ensemblet af nye bygninger, mens dets højde på 99,5 m var inden for det maksimum, der blev fastsat i Münchens indre byplanlægningsbestemmelser i 1968. Denne begrænsning var baseret på højden på tårnene i Münchens Frauenkirche, som hæver sig til 98,6 m; en bygnings højde må ikke overstige 100 m. Dens 22 etager er opdelt i 18 kontoretager, heraf to til direktionen, fire tekniske etager, stueetagen og en kælder.

‘Dette er ikke en normal arkitektur. Dette er industriel konstruktion, ingeniørkonstruktion. Du har ikke klodser, som du monterer sammen, som du havde århundreder før. Bygningen har en højde på 99,5 meter. Vi har en mærkelig lov i München, der siger, at vores hovedkatedral, en vidunderlig gotisk bygning, har en højde på 90,8 meter, og ingen andre bygninger må være så høje som katedralen,’ siger Dr. Andreas Braun, kurator for BMW Museum, mens han står lige foran hovedkvarteret.


konstruktion af BMW’en “Fire Cylinder” – bygningens kerne, 1970 | foto af BMW Werkfotograf Attenberger, Karl

BMW HOVEDKVARTER: BYGNING PÅ VÆGT OPSTÅR

I stedet for at hvile på fundamenter blev bygningen designet til at blive ophængt i en korsformet stålbjælkekonstruktion på taget. Der var kun en håndfuld eksempler på denne type ophængt bygning på verdensplan, og ingen var nogensinde blevet bygget til højden af ​​Schwanzers design. Konstruktionsmæssigt betød det, at i stedet for at blive bygget konventionelt nedefra og opefter, blev de øverste etager i den næsten 100 meter høje bygning først færdiggjort. De fire cylindriske elementer blev oprindeligt konstrueret i jordniveau, før de blev hævet hydraulisk og færdiggjort i flere segmenter.


kigger op i tårnet | foto af Myrzik og Jarisch

Hver cylinder var ophængt i fire gigantiske kranarme placeret i form af et kors i bygningens centrale kerne, en tårnaksel lavet af armeret beton og hvilende på meget solidt fundament. De største træk- og kompressionskræfter blev absorberet af gitterdragere lavet af armeret beton på mezzaninniveau i den øverste tredjedel af bygningen og af lodrette bindere og kompressionssøjler langs de udvendige facader, hvilket giver hele designet stabilitet. Denne tilgang til design og konstruktion gav BMW Tower en let og karakteristisk silhuet på trods af dens imponerende højde og en affjedret vægt på 16.800 tons.

inde i BMW-hovedkvarteret | foto af Myrzik og Jarisch

TRÅDER INDE I DE FIRE CYLINDRE

Hvad direktørerne oprindeligt anså for at være for futuristisk, for langt væk fra praktiske anvendelser og for eksperimenterende, blev i sidste ende betragtet som den optimale løsning: en cirkulær grundplan med fire kontorsegmenter på hvert niveau, skabt af de fire individuelle ophængte søjler i Tårnet, som danne kløverbladsformen på administrationsbygningens udvendige plantegning. Arkitekten selv baserede sin begrundelse for bygningens form udelukkende på den logiske rationalitet og funktionalitet af en cirkulær grundplan for den moderne organisatoriske tilgang til kontorarbejde. Efter Karl Schwanzers opfattelse resulterede kløverbladsplanen i følgende karakteristika for moderne kontordesign: korte ruter for at optimere kommunikationslinjer og kontororganisering mellem de enkelte afdelinger og maksimal fleksibilitet i konfiguration af ledig plads.


entré til BMW “Fire Cylinder”, 1973 | foto af Neubert Sigrid

ET NYT GULV BLEV BYGGET HVER UGE

To en halv måned efter byggestart var fundamentet til Tårnet og to etageniveauer over kælderen på plads. Fire måneder senere var kernen af ​​tårnet blevet hævet til den fulde højde på næsten 100 m ved hjælp af Simcrete slipform-processen. Dernæst kom det bærende kors i toppen af ​​tårnet, hvorfra gulvene blev ophængt ved hjælp af forspændende stålsener, hævet af en hydraulisk presse med en hastighed på fire meter om ugen. Et nyt gulv kunne klargøres hver uge og hejses op til de færdige ovenstående, samtidig med at ruder og facadearbejde skrider frem. På denne måde rejste bygningens fire cylindriske segmenter sig ensartet fra jorden i samme tempo. Takket være præfabrikation gik Tårnet op med imponerende fart.

‘Til tårnene blev de to elevatorer først bygget til de 22 etager. Hver etage var præsenteret på jorden med næsten alt, og med hydraulisk hjælp blev hver enkelt sat op. 22. etage blev sat op først, og alle de andre blev sat derunder. Så der har du det – bygningen blev bygget omvendt. Denne proces sparede faktisk meget tid, da det kun tog 24 måneder at realisere,’ forklarer læge Andreas Braun.


konstruktion af BMW “Fire Cylinder”, 1971 | foto af Neubert Sigrid

BMW HOVEDKVARTE I DAG

BMW-hovedkvarteret var state-of-the-art i begyndelsen af ​​1970’erne, et symbol på banebrydende arkitektur og et teststed for nye, banebrydende ideer gearet til internt samarbejde. Efter 30 års tjeneste skulle bygningen tilpasses de skiftende tekniske og arkitektoniske krav i en global virksomhed. I dag er tårnet stort set uændret med hensyn til dets ydre udseende og er indvendigt lige så spektakulært og futuristisk, som det var for 50 år siden.


tårnet lyser op i Münchens skyline om natten


Konstruktion af BMW Tower, 1972-1973 | foto af Neubert Sigrid


luftbillede: Bygningskerne af BMW Tower indhyllet i tåge, 1970 | foto af Pömmerl Hans


“Topping out” ceremoni for tårnet – opsætning af træet, der skal bruges til ceremonien, 1971 | foto af Deltapress

ser mod den nordvestlige side af tårnet, 1973 | foto af Neubert Sigrid


indgangsniveau til hovedkvarteret


BMW Tower Interiør, kontorer, 1974 | foto af Gobel Wilfried


BMW 2800 i entréen til BMW “Fire Cylinder”, 1973 | foto af Neubert Sigrid


spisesal for ledere i BMW “Fire Cylinder”, 1973 | foto af Neubert Sigrid


forslag til kontorindretning, BMW Tower (åbent kontor, skriveborde), 1968 | foto fra BMW AG

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.