Saikawa insisterer på, at han ville have været meget glad for at have Ghosn, nu 68, fortsætte i spidsen for Renault-Nissan-alliancen, hvis det ikke havde været for det, Saikawa kaldte overvældende beviser på forseelse.

Ghosns bortgang var en “stor tragedie for alle,” sagde Saikawa.

“Vi brugte 20 år på at skabe en god ting gennem genopretning og udvikling,” sagde Saikawa om Ghosns redning af Nissan fra næsten konkurs i 1999 og hans endelige skabelse af et tre-vejs Renault-Nissan-Mitsubishi-partnerskab, der blev verdens største bilkoncern i 2017.

“Men på grund af hans forseelse blev det delvist ødelagt,” sagde Saikawa.

I et interview med BilnyhederSaikawa sagde, at der ikke var andet valg end at fjerne Ghosn, da ugerningerne kom frem.

Saikawa afviste tale om, at Ghosn var udsat for et japansk kup, der var indstillet på at blokere for yderligere integration af Nissan og Renault.

“Set fra mange i Japans perspektiv var jeg en helt,” sagde han. “Jeg reddede Nissan fra at blive fusioneret med Renault. Men jeg ville have ham til at blive, hvis det ikke havde været for misbruget.”

Anklagere anklagede Ghosn og den amerikanske direktør Greg Kelly for at skjule omkring 80,5 millioner dollars i udskudt Ghosn-kompensation fra 2010 til 2018. Begge mænd, der blev anholdt samme dag i Japan, nægter at have begået fejl. Ghosn står over for yderligere to anklager for tillidsbrud for angiveligt at omdirigere virksomhedens penge til hans personlige fordel. Han afviser også disse anklager.

På det tidspunkt sagde Saikawa, at han forestillede sig en vej frem for Renault og Nissan, der ville have skabt et permanent partnerskab uden at ty til en fuld fusion eller holdingselskab. Ghosn var den eneste person, der formidlede en sådan aftale, fordi han ikke ville fremtvinge en fusion, sagde Saikawa.

I dag er Renault, Nissan og Mitsubishi endelig tilbage i det sorte efter år med tab. Men båndene mellem virksomhederne, der næsten er brudt efter Ghosn-skandalen, forbliver anstrengte. Partnerne har delt verden op i indflydelsessfærer og været stort set stille om fælles projekter.

Saikawa roste Nissan for endelig at vende tilbage til en vækststi.

“Jeg ved ikke, om de er kommet sig helt efter alle de dage og energi, der er gået tabt fra den tragedie,” sagde han. “Men i præstationerne er de kommet sig til at tjene penge. Så de er ved næste skridt.”

Saikawa var en loyal løjtnant i store dele af Ghosns 19-årige embedsperiode og fungerede som co-CEO sammen med Ghosn i løbet af en et-årig overgang, før han blev solo CEO i 2017.

Han blev tvunget til at træde tilbage i september 2019, efter at det viste sig, at han uretmæssigt havde nydt godt af et aktie-linket incitamentsprogram for ledere. Saikawa forlod bilproducenten i 2020.

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.